Babka łaciata

Babki łaciatej nie ma potrzeby dodatkowo reklamować. Ciasto jest znane i lubiane. Przyjemnie pachnie kakao i dlatego zamiast herbaty pasuje do niej szklanka mleka. Na dzisiejszej gali rozdania Oskarów, babka łaciata miała wzięcie. W kuluarach dyskutowali o niej Matthew McConaughey z Cate Blanchett. Swojego kawałka babki łaciatej nie dostał Leonardo DiCaprio i dlatego miał trochę skwaszoną minę.

Babka łaciata

Babka łaciata

Składniki

  • 0,5 kg maki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 mała szklanka mleka, lub śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć do białości, dodać pół szklanki cukru, żółtka, cukier waniliowy.
  2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,  dodać mleko lub śmietanę.
  3. Ubić pianę z białek.
  4. Składniki starannie wymieszać.
  5. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao i 0,5 szklanki cukru.
  6. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć część bez kakao, następnie część z kakao. Piec w temperaturze 180 stopni  przez ok. 50 minut.
  7. Wypieczenie ciasta można sprawdzić patyczkiem. 
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


12 + = 15