Brukselka pieczona w garam masala

Brukselka w indyjskim wydaniu. Czy to nie brzmi finezyjnie? Nietuzinkowo? Ciekawie? Smacznie?

brukselka-w-garam-masala

Składniki

  • 450g brukselek, z uciętymi końcówkami, przekrojonych na pół
  • olj
  • 3 łyżeczki mieszanki garam masala
  • garam masala
  • 2 laska cynamonu
  • 2 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie

  1. Przygotuj przyprawę garam masala, ucierając w młynku do kawy lub moździerzu wszystkie składniki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Wsyp brukselkę do miski, dodaj 2 łyżki oleju oraz sporo garam masala.
  4. Przełóż warzywa n a blachę i piecz 30-35 minut. Do momentu, kiedy brukselka stanie się chrupiąca i brązowa na brzegach.
  5. Posyp całość odrobiną garam masala.
  6. Resztę przyprawy możesz przechowywać nawet 3 miesiące.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 56 = 58