Budyń letni

Ponoć budyń letni był ulubionym deserem Winstona Churchilla. Facet znał się na polityce, nic nie wskazuje na to, żeby miał się nie znać na deserach.

 

letni budyń

Składniki

  • 10 kromek cienko pokrojonej białej bułki
  • ½ kg owoców (np. maliny porzeczki, jagody, agrest)
  • szklanka cukru
  •  

    sok i skóra starta z cytryny

  •  

    szklanka słodkiej śmietanki

  •  

    masło

  •  

    owoce

Przygotowanie

  1. Smarujemy masłem boki i dno formy budyniowej.
  2.  

    Odkrój skórkę z kromek bułki i wyłóż pieczywem dno formy.

  3.  

    Podduszamy owoce z cukrem.

  4.  

    Dodajemy sok i skórkę startą z cytryny.

  5.  

    Wykładamy ciepłe owoce do formy, na wierzch układamy pozostałe kromki.

  6.  

    Dociskamy formę od góry i wstawiamy na noc do lodówki.

  7.  

    Następnego dnia wykładamy do góry dnem i dekorujemy owocami.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 5 = 1