Budyń letni
Ponoć budyń letni był ulubionym deserem Winstona Churchilla. Facet znał się na polityce, nic nie wskazuje na to, żeby miał się nie znać na deserach.
Składniki
- 10 kromek cienko pokrojonej białej bułki
- ½ kg owoców (np. maliny porzeczki, jagody, agrest)
- szklanka cukru
-
sok i skóra starta z cytryny
-
szklanka słodkiej śmietanki
-
masło
-
owoce
Przygotowanie
- Smarujemy masłem boki i dno formy budyniowej.
-
Odkrój skórkę z kromek bułki i wyłóż pieczywem dno formy.
-
Podduszamy owoce z cukrem.
-
Dodajemy sok i skórkę startą z cytryny.
-
Wykładamy ciepłe owoce do formy, na wierzch układamy pozostałe kromki.
-
Dociskamy formę od góry i wstawiamy na noc do lodówki.
-
Następnego dnia wykładamy do góry dnem i dekorujemy owocami.