Budyń ryżowy z cynamonem

Słodka chwila ucieczki w kremowy, ciepły deser, sprawia taką przyjemność jak ciepły ręcznik na twarz w SPA. Żyje się tylko raz i trzeba sobie to życie zorganizować na słodko, bo inaczej stwierdzicie któregoś dnia, że coś Was ominęło. Budyń możecie skomponować wedle własnego gustu, dodając do niego świeże owoce.

Budyń ryżowy z cynamonem

Budyń ryżowy z cynamonem

Składniki

  • 100 g ryżu okrągło ziarnistego
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki śmietany
  • 180 g cukru
  • 2-3 łyżki skrobi spożywczej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Ryż zagotować w ½ l wody, zmniejszyć płomień i gotować ok. 25 minut, aż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
  2. Odlać ½ szklanki mleka, pozostałą część razem ze śmietana i cukrem dodać do garnka, zamieszać i wszystko razem zagotować.
  3. Do odlanego mleka dodać skrobie i dokładnie wymieszać, a następnie powoli wlewać do gotującego się ryżu, cały czas mieszać.
  4. Dodać sól oraz wanilię, gotować jeszcze bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.
  5. Gotowy budyń przelać do miseczek, ostudzić i włożyć do lodówki na 3 godziny.
  6. Przed podaniem można posypać cynamonem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 3 = 2