Bułeczki pszenne

Takie ciepłe bułeczki z rana, na dodatek własnego wypieku, zachwycą Wasze dzieci  i mężów. W brew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, a w czasie gdy się będą piekły możecie zająć się czymś innym. Taka mała rzecz, a jak cieszy!

Bułeczki pszenne

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kostki drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • ziarna wedle uznania

Przygotowanie

  1. Drożdże z cukrem wymieszać w ciepłym mleku i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypać mąkę, sól i olej, dodać wyrośnięte drożdże, a następnie dobrze wyrobić ciasto (objawem będą pojawiające się pęcherzyki) i zostawić do wyrośnięcia.
  3. Rozłożyć małe porcje na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniku rozgrzanego do 180° przez ok. 15-20 min.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 23 = 30