Bułeczki z kiełbasą paprykową

Chrupiące bułeczki sprawdzają się dobrze na wycieczkach rowerowych lub grzybobraniach, gdy jesteśmy zmęczeni, a nasz organizm potrzebuje trochę węglowodanów. Plus jest taki, że można je przygotować wieczorem, a rano spakować do plecaka i zjeść ze smakiem gdy zgłodniejemy.

bułeczki z kiełbasą

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g kiełbasy paprykowej
  • papryczka chilli
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ucieramy drożdże  z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki.

     

  2. Zaczyn odstawiamy na 15-20 min.

     

  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojoną kiełbasę, jaja i solimy.

     

  4. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.

     

  5. Pod koniec dodajemy masło.

     

  6. Wyrobioną masę odstawiamy do wyrośnięcia.

     

  7. Formujemy kawałki ciasta i pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 200 stopni.

     

  8. Opcjonalnie możemy posypać babeczki siemieniem, solą lub płatkami.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 2 = 4