Chleb z mąki krupczatki

Skoro jesteśmy ostatnio w tematach wypieków to teraz po pszennych bułeczkach na śniadanie proponuję przejść szczebel wyżej i pokusić się o upieczenie chleba. Plusem własnego chleba jest jego autorski skład – możemy skomponować własną mieszankę ziaren. Do tego mąka krupczatka o charakterystycznym zwiększonym ziarnie. Zawsze odradzam kupowanie jasnego pieczywa w supermarketach. Pełno w nim niepotrzebnych dodatków, spulchniaczy, barwników i aromatów. Taki domowy to oprócz niepowtarzalnego smaku to jeszcze samo zdrowie.

Chleb z krupczatki

Składniki

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 1 szklanka otrębów
  • 0,5 szklanki słonecznika
  • 0,5 szklanki dyni
  • 1 łyżka soli
  • 1 litr wody letniej
  • 1 kostka drożdży

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wszystkie składniki wymieszać razem z drożdżami i dobrze wyrobić (objawem będą pęcherzyki).
  3. Przełożyć ciasto do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blachy (porcja na 2 blachy).
  4. Piec w temperaturze 180° przez ok. 60 min.

UWAGA: Porcja na 2 brytfanki, przepis można wykonać z połowy porcji.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


2 + 8 =