Chleb razowy z ziarnami lnu

Właściwie jest to chleb pszenno-żytni, z dodatkiem ziaren lnu. Dla początkujących piekarzy polecam wypieki z mąki pszennej, jest bardziej plastyczna, chleb będzie się po prostu lepiej kleił. Chleby z samej mąki żytniej ciężej utrzymują formę, podczas krojenia rozpadają się na kawałeczki.

Chleb razowy

Składniki

  • 400 g drobnej mąki pszennej mąki razowej
  • 50 g drobnej żytniej mąki razowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 25 g drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 20 g ziaren lnu
  • ½ łyżeczki grubo mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • gruba sól morska i kminek do posypania

Przygotowanie

  1. Oba rodzaje mąki zmieszać w misce z solą, na środku zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Polać ciepłą wodą, drożdże rozpuścić. Zaczyn postawić w ciepłym miejscu na 15 min. do wyrośnięcia. 
  2. Zaczyn wymieszać widelcem z odrobiną mąki. Dodać ziarna lnu, kolendrę i kminek, stopniowo wymieszać z mąką. Następnie ciasto starannie wyrobić rekami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. 
  3. Ciasto uformować w kulę i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie równe części, uformować z nich dwa chleby. Na powierzchni chlebów zrobić ukośne nacięcia. Posmarować wodą, posypać grubą solą i kminkiem. 
  4. Chleby ponownie odłożyć do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°, wstawić do niego żaroodporną filiżankę wypełnioną wodą, wstawić blachę i rozgrzać w piekarniku. 
  5. Chleby ułożyć na gorącej blasze i piec ok. 15 min. na środkowej półce piekarnika. Następnie chleby posmarować wodą, zmniejszyć temp. Do 200° i piec chleby kolejne 25 min.

Praktyczna rada:

Pieczenia chleba na gorącej blasze zapobiega powstawaniu szczelin w cieście. Chleb nie deformuje się, gdyż na jego spodzie szybko tworzy się skórka.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 54 = 63