Chrupiący omlet z boczkiem

Omlet sprowadziła do Polski Marysieńka Sobieska, żona króla Jana III Sobieskiego. Nie miała dostępu do netu, ale może z rana stała w kuchni z patelnią i smażyła omlety. Jan gdy pojechał z odsieczą na Wiedeń, pisał stęskniony listy do swojej żony, w który uskarżał się niedogodności kuchni polowej, gdzie zamiast ulubionych omletów kucharz codziennie raczył go jajeczkiem po wiedeńsku.

Chrupiący omlet z boczkiem

Chrupiący omlet z boczkiem

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 dag masła
  • 10 dag boczku wędzonego
  • pół bułki paryskiej
  • 1 ½ szklanka mleka
  • 15 dag sera żółtego twardego
  • sól

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojony w kostkę boczek, lekko zrumienić.
  2. Dodać pokrojoną w drobna kostkę bułkę, dobrze podsmażyć.
  3. Mleko wymieszać z jajkami, posolić dodać ser utarty na tarce z małymi oczkami, wymieszać.
  4. Masa jajeczna zalać grzanki na patelni, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywka smażyć ok. 10 minut.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 1 = 7