Ciasteczka orzechowe z podwójną glazurą

Czekolada – zawsze elegancka, gładka, lśniąca. Nadaje domowym wypiekom dodatkowego sznytu.

ciasteczka-orzechowe

Składniki

  • 110 g drobnego brązowego cukru
  • 250 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1 jajko
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g ciemnej czekolady

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Mieszaj cukier, masło orzechowe i jajko aż do połączenia się składników.
  2. Podziel masę na 24 kulki.
  3. Wyłóż kilka płaskich blach papierem do pieczenia i ułóż kulki w odległości 5 cm. delikatnie rozpłaszczaj, aby powstały ciasteczka podobnej grubości.
  4. Piecz 35 minut, aż będą lekko przyrumienione. Ostudź.
  5. Rozpuść białą i ciemną czekoladę w osobnych miskach. Zanurz połowę ciastka w białej czekoladzie. Poczekaj aż zastygnie.
  6. Następnie obróć ciasteczka na drugą stronę i zanurz w ciemnej. Odstaw do ostygnięcia.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 50 = 59