Ciasteczka orzechowe z podwójną glazurą
Czekolada – zawsze elegancka, gładka, lśniąca. Nadaje domowym wypiekom dodatkowego sznytu.
Składniki
- 110 g drobnego brązowego cukru
- 250 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1 jajko
- 100 g białej czekolady
- 100 g ciemnej czekolady
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Mieszaj cukier, masło orzechowe i jajko aż do połączenia się składników.
- Podziel masę na 24 kulki.
- Wyłóż kilka płaskich blach papierem do pieczenia i ułóż kulki w odległości 5 cm. delikatnie rozpłaszczaj, aby powstały ciasteczka podobnej grubości.
- Piecz 35 minut, aż będą lekko przyrumienione. Ostudź.
- Rozpuść białą i ciemną czekoladę w osobnych miskach. Zanurz połowę ciastka w białej czekoladzie. Poczekaj aż zastygnie.
- Następnie obróć ciasteczka na drugą stronę i zanurz w ciemnej. Odstaw do ostygnięcia.