Ciasto bananowe

Ciasto o aromatycznym kawowym zapachu i słodkim smaku dojrzałych bananów. Wasze kubki smakowe zwariują na jego punkcie. Jest delikatne, kruche i puszyste. Świetnie komponuje się z filiżanką bawarki w chłodne jesienne wieczory. Polecam gorąco!

Ciasto bananowe

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 ½ szklanki mąki
  • 2 dojrzałe banany (rozgniecione)
  • ½ szklanki likieru kawowego
  • 4 duże jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Masło o temperaturze pokojowej miksować z cukrem, aż do powstania jednolitej masy, dodawać stopniowo pozostałe składniki (wyłączając wiórki kokosowe i orzechy).
  2. Po dokładnym wymieszaniu składników dodać wiórki oraz orzechy, wszystko razem jeszcze raz dokładnie wymieszać łyżką.
  3. Przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blachy.
  4. Piec w temperaturze 180° przez ok. 45-50 min. do uzyskania złotego koloru.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


11 + = 13