Ciasto cytrynowe

Cytrynowiec to aromatyczne ciasto jak się domyślacie lekko kwaskowate. Są dodatki które dzielą potrawy dokonując niepożądanej dekompozycji smaku. Sok z cytryny ma taki swój urok, że stosowany z umiarem wydobywa na zewnątrz ukryte smaki i łączy je w harmonijną całość. Dlatego stosujemy go w kuchni do wyrobów cukierniczych, dań mięsnych, sosów, sałatek i całego zastępu innych potraw – i nigdy nam się nie znudzi.

 

Ciasto cytrynowe

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 20 dag drobnego cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 całe jajka
  • szczypta soli
  • sok z 2,5 cytryn
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 10 dag cukru pudru

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść w garnku i zostaw do wystygnięcia.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj szczyptę soli, a następnie porcjami przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj rozpuszczone masło, sok i startą skórkę z 1 cytryny.
  4. Miksuj do powstania jednolitej masy.
  5. Wyłóż do przygotowanej wcześniej i wyłożonej papierem do pieczenia wąskiej formy.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° przez ok. 60 min.
  7. Lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem wyciśniętym z 1,5 cytryny na gęstą pastę.
  8. Po wystygnięciu posmaruj ciasto lukrem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


57 − = 56