Ciemna pikantna musztarda

Jeżeli jesteście koneserami smaku. Jeżeli poszukujecie nowych kompozycji przypraw i aromatów. Jeżeli lubicie iść pod górę, nie zadowolicie się tym co macie na podorędziu, i gotowi jesteście poświęcić swój czas na poczet oryginalności i samospełnienia . Proponuję skomponować własną musztardę, która sprawi, że podane potrawy będą maźnięte Waszym autografem i znakiem rozpoznawczym.

musztarda

 

 

 

Składniki

  • 100 g zmielonej żółtej gorczycy
  • 3 łyżki  zmielonej czarnej gorczycy
  • 1/2 kostki miąższu z tamaryndowca namoczonego przez 25 minut w 200 ml wody
  • 60 ml octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • po 1/4 łyżeczki mielonych cynamonu, goździków i kardamonu

Przygotowanie

  1. Wodę, w której moczył się tamaryndowiec, wlej do octu.
  2. Dodaj miód, sól oraz przyprawy i wymieszaj.
  3. Musztardę wyłóż do sterylnych słoików, na wierzchu rozłóż krążki woskowanego papieru uprzednio zanurzone w alkoholu. Słoiki zamykamy.
  4. Po kilku dniach musztarda jest gotowa.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 4 = 5