Domowy pasztet

Obecne przepisy pasztetów pochodzą od francuskich pasztetników, którzy swoją chwałę celebrowali na polskich dworach w szesnastym wieku. Szlachta jak widać potrafiła docenić dobrą kuchnię i tak już nam zostało do dziś. Pieczenie pasztetu w moim domu zwiastuje nadejście podniosłej chwili, bo nie robimy tego na co dzień, a raczej na szczególne świąteczne okazje. Staramy się tym bardziej, bo nadchodzący czas jest okresem radosnym, opływającym w przepych i dostatek. Gorąco polecam do wypróbowania ten przepis.

Domowy pasztet

Domowy pasztet

Składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg boczku lub podgardla (ja daję podgardle)
  • 0,5 kg drobiowego (ja daję bioderko z indyka)
  • Kawałek cielęciny
  • Ok. 30 dag wątróbki drobiowej, cielęcej, wieprzowej wg uznania
  • 8-10 żółtek
  • Piana z białek
  • 2-3 bułki czerstwe lub świeże
  • Sól ,pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

Jeżeli ktoś chce większą ilość pasztetu, wtedy zwiększamy porcję mięsa, ja robię zawsze większe, chętnych na mój pasztet jest sporo więc się dzielę:) a resztę zamrażam na później.

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodaję sól i pieprz. Zostawiam w lodówce do następnego dnia, ale może być i krócej.
  2. Wrzucam do dużego garnka,  dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Na dno daję odrobinę oleju na początek, tak aby mięso nie przywarło.
  3. Następnie duszę we własnym sosie. Uduszone mięso zostawiam do ostygnięcia.
  4. Po wyjęciu mięsa w wytworzonym sosie namaczam bułkę.
  5. Następnie mielę wszystko trzy razy, dodaję żółtka z jajek.
  6. Ścieram na tarce gałkę muszkatołową, doprawiam do smaku.
  7. Dodaje pianę z białek, delikatnie mieszam.
  8. Potem przekładam do blaszki i piekę w piekarniku 180  stopni ok. godziny. 

Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie i nie wyobrażam sobie świąt bez tego pasztetu.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


25 + = 31