Dorsz w ostrym sosie

Biała ryba – dorsz. W Portugalii, Chorwacji i Brazylii dorsz jest podstawowym składnikiem potraw. W angielskim daniu fish and chips używa się głownie właśnie dorsza. My też powinniśmy jeść go częściej. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcam tej rybie. Smacznego.

Dorsz w ostrym sosie

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego z kostki
  • mała cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • chilli
  • curry
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g filetów z dorsza
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, smażymy, mieszając, po chwili wlewamy wywar.
  2. Ścieramy obraną cebulę na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do sosu, przyprawiamy solą, pieprzem, chilli i curry.
  3. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy chilli i polewamy sosem.
  5. Zapiekamy 25 minut w temperaturze 180°C.
  6. Na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 1 = 1