Figi z jogurtem pieprzowym

w Desery

Najczęściej używamy czarnego pieprzu, ale coraz popularniejsze stają się pozostałe – zielony, biały i czerwony. Najostrzejszy jest biały, najdelikatniejszy zielony. Najwięcej aromatu mają czarny i czerwony, przy czym ten drugi ma lekki słodkawy posmak.

Figi z pieprzem

Składniki

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 20 dag bardzo gęstego jogurtu (np. grecki)
  • 2 łyżki miodu
  • 6 niedużych dojrzałych fig
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżka drobnego cukru

Przygotownie

  1. Ziarna pieprzu grubo pokrusz w moździerzu, a potem przesiej przez gęste sito, aby usunąć pył.
  2. Wymieszaj jogurt z miodem.
  3. Figi pokrój na połówki, stronę przecięcia posyp cukrem.
  4. Roztop masło na patelni, ułóż figi stroną przecięcia do dołu i smaż minutę lub dwie.
  5. Ułóż po 3 połówki fig na każdym talerzyku, udekoruj.

 
Tagi:

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 3 = 2