Fondue czekoladowe

Booomba! Zjadłam właśnie swoje fondue czekoladowe i jeszcze nie ochłonęłam z wrażenia. Zatopiłam się w smakach słodkich owoców i czekolady namaszczonej kapką brandy. Jeden jedyny błąd jaki popełniłam, zrobiłam za mało. Schodzę na ziemię i dzielę się z Wami swoimi emocjami. Szczerze ostrzegam, nadużywane może odkładać się tu i tam, wiec jemy raz i żyjemy wspomnieniami.

Fondue czekoladowe

Fondue czekoladowe

Owoce (wedle uznania)

  • 1 ananas
  • 1 mango
  • 12 sztuk miechunki peruwiańskiej (rodzynek brazylijskich)
  • 250 g świeżych truskawek
  • 250 g zielonych winogron bezpestkowych

Fondue

  • 250 g czekolady połamanej na kawałki
  • 150 ml śmietanki (36%)
  • 2 łyżki brandy

Przygotowanie

  1. Ostrym nożem obrać ananasa i usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w kostkę.
  2. Obrać mango i również pokroić miąższ w kostkę.
  3. Usunąć skórkę z miechunek.
  4. Owoce rozłożyć na 6 talerzykach i schłodzić je w lodówce.
  5. Przygotować fondue: w garnku do fondue umieścić czekoladę oraz śmietankę.
  6. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi.
  7. Kiedy składniki się połączą i mieszanka będzie gładka, wlać brandy.
  8. Garnek z fondue umieścić nad ogniem, aby czekolada była ciepła.
  9. Podać owoce ze specjalnymi widelcami do fondue lub szpikulcami bambusowymi, którymi będzie można je nadziewać i zanurzać w płynnej czekoladzie.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


24 − = 16