Frankfurckie grzanki z parówkami

Parówki jakie są każdy widzi. Zwykłe, pospolite, mało eleganckie. A wystarczy lekko podrasować nazwę i już mamy ciekawe, nawet powiedziałabym lekko wykwintne danie. A jak smakuje….

grzanki z parówkami

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • masło do posmarowania tostów
  • 6 parówki
  • 200 ml jasnego piwa
  • 3 łyżki sera tylżyckiego
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Przygotowanie

  1. Chleb z obu stron smarujemy lekko masłem, układamy na blasze i opiekamy na złoty kolor.
  2. Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy każdą wzdłuż na pół. Następnie układamy po dnie połówki (wypukłą stroną do góry) na grzance.
  3. Z piwa, sera, żółtka i cynamonu ucieramy gładki sos, przyprawiamy solą.
  4. Polewamy tosty z parówkami sosem, zapiekamy 20-25 minut w 200 stopniach.
  5. Podajemy z kuflem zimnego piwa.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


96 − 87 =