Gofry

Po długiej i mroźnej zimie przyszła wiosna… a może to już od razu lato, nie wiem, ale poczułam się tak radośnie, że jak wstałam to postanowiłam zrobić gofry. A co, kojarzą mi się z wakacjami, morzem, słońcem i zabawą. Co prawda nie mam gofrownicy, ale opiekacz z wymiennymi wkładami sprawdza się równie dobrze. W tej mojej słodkiej zachciance najlepsze jest to, że przygotowanie zajmie nie więcej niż 10 minut. Do tego dania chyba nie muszę nikogo dodatkowo motywować:).

Gofry

Gofry

Porcja dla: 6 osób
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 100 g masła roślinnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g cukru
  • 10 żółtek
  • mleko (tyle, aby było nieco gęstsze niż na naleśniki)

Przygotowania

  1. Wszystkie składniki należy ubić w garnku przy pomocy miksera na gładką, pulchną masę.
  2. Następnie smażyć gofry w maszynce gofrowej.
  3. Podawać gorące, posypane cukrem, z owocami lub z konfiturami.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


59 + = 64