Gruszki zatopione w cieście

w Ciasta i ciasteczka

Dlaczego warto jeść gruszki? Lubiane przez niemal wszystkich gruszki zawierają dużo potasu, fosforu, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo. A także witaminy A, z grupy B, C i PP.

Ciasto gruszkowe

Składniki

  • 5 gruszek
  • 2 szklanki cukru
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mleka
  • 2 garście migdałów
  • tłuszcz, kasza manna
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Gruszki obierz, zostawiając ogonki.
  2. Zagotuj 2,5 szklanki wody ze szklanką cukru.
  3. Włóż gruszki, gotuj 20 minut.
  4. Wyjmij i osącz, syrop pozostaw.
  5. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  6. W misce utrzyj jajka z resztą cukru, dodaj olej, mleko i jogurt.
  7. Dodaj mąkę, syrop z gotowanych gruszek oraz zmielone migdały. Wymieszaj.
  8. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Wlej ciasto.
  9. Ustaw pionowo gruszki. Ogonkami do góry.
  10. Piecz około 60 min. w 180 stopniach. Posyp cukrem pudrem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


90 − = 88