Klopsiki

Maleńkie mięsne kuleczki z orzechami i mozzarellą to idealny dodatek do spaghetti. Dobrze sprawdzają się z liśćmi sałaty i chrupiącą bagietką.

Klopsiki z mozarellą

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru
  • 250g zmielonej wołowiny
  • 125g mozzarelli
  • mała garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • łyżeczka sosu Worcestershire
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400g pokrojonych pomidorów w zalewie z puszki

Przygotowanie

  1. Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule, szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia.
  2. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojona na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire.
  3. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i formujemy kulki o średnicy 1-2 cm.
  4. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając na wszystkie strony.
  5. Można wlać na patelnię odrobinę alkoholu i podpalić, aby klopsiki nabrały lekko dymnego smaku.
  6. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos.
  7. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


9 + 1 =