Kompot jabłkowy

Racuszki z jabłkami, szarlotka, kompot z jabłek… potrawy znane od dziecka. Ich smak towarzyszy nam przez lata, a przepisy często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj pyszny kompot. Na pewno zasmakuje Waszym pociechom. Starajmy się jednak by nie był zbyt słodki.

Kompot jabkowy

Składniki

  • 6 jabłek
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • cukier

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ale nie obieramy.
  2. Tak przygotowane owoce wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy laskę cynamonu i goździki.
  3. Wsypujemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy.
  4. Kompot doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką.
  5. Lekko przestudzony kompot ewentualnie dosładzamy do smaku.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 74 = 82