Kotlety jagnięce z ryżem z orzechową nutą

Czy próbowaliście kiedyś jagnięciny z migdałami. Nie? To wiele straciliście. Połączenie tych smaków jest wprost nieziemskie.

kotlety-jagniece

Składniki

  • 6 kotletów jagnięcych
  • olej
  • szczypta kurkumy
  • 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
  • 250 ml ryżu basmati
  • masło
  • 20 g płatków migdałowych
  • zielone warzywa do podanie

Przygotowanie

  1. Kotlety natrzyj przyprawami i odstaw na kilka minut.
  2. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurkumę i cebulę, smaż przez około 5 minut do miękkości.
  3. dodaj ryż i dwie filiżanki wody, doprowadź do wrzenia, posól i przykryj.
  4. Gotuj przez 10 minut, a potem odstaw na 3 minuty.
  5. Spulchnij ryż widelcem.
  6. Grilluj lub smaż kotlety, aż będą brązowe na całej powierzchni i lekko sprężyste. Zostaw je na patelni by lekko odpoczęły.
  7. Na drugiej patelni rozgrzej mały kawałek masła i podsmaż płatki migdałów, dodaj je do ryżu. Podaj razem kotlety, ryż i zielone warzywa.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


86 + = 96