Kruche ciasto z owocami pod puszystą pierzynką

Jedno z moich ulubionych ciast. Niezbyt słodkie, lekko kwaskowate, idealnie smakuje latem. Najlepiej delektować się razem z kompotem domowej roboty (kilka słów o kompotach znajdziecie tutaj). Chociaż w zimę przygotowanie ciasta wymaga planowania pół roku wcześniej (trzeba zamrozić owoce w sezonie) to trud się opłaca. Mina domowników przy pierwszym kęsie popijanym gorącą zieloną herbatką po powrocie z długiego, zimowego spaceru… bezcenna.

Kruche ciasto z owocami pod puszystą pierzynką

Kruche ciasto z owocami pod puszystą pierzynką

 

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny (ja piekę na Kasi)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół  łyżeczki cukru wanilinowego
  • paczka mrożonych owoców 350-500g (leśne, wiśnie, śliwki, co kto lubi). W sezonie mogą być świeże.
  • pół tabliczki startej czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja robię też na białej)
  • parę łyżek bułki tartej
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu w smaku odpowiadającym dodanym owocom

Przygotowanie

  1. Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem oraz cukrem wanilinowym
  2. Dodać masło i żółtka i zagnieść ciasto.
  3. Następnie podzielić ciasto na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część ciasta włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika. Trzymać 1-2h w zależności jak szybko ciasto w zamrażalniku zamarznie.
  4. Okrągłą tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem z lodówki.
  5. Spód ciasta gęsto ponakłuwać (widelcem lub patyczkiem) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez około 15-20 minut.
  6. W tym czasie jak piecze się ciasto, ubić białka, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, a na końcu wsypać kisiel i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Nadzienie piankowe gotowe.
  7. Po wyjęciu spodu posypać najlepiej przez sitko bułką tartą, aby owoce nie wsiąkały w ciasto. Na bułkę wyłożyć owoce i posypać startą czekoladą. Ilość czekolady zależy od tego jak kto lubi. Na czekoladą wyłożyć piankę i wyrównać łopatką lub łyżką.
  8. Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach. Startym ciastem równomiernie przysypać piankę. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut.
  9. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


5 + 2 =