Likier pigwowy

Sezon nalewkowo-likierowy uważam za otwarty. Dzisiaj polecam likier z pigwy. Przepyszny smak, idealny na jesienną chandrę, a i na zimową porę również się nada. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy, a jedynie cierpliwości. Zatem do dzieła.

Likier pigwowy

Składniki

  • litr świeżego soku z pigwy (można wycisnąć samemu w sokowirówce)
  • 500g cukru
  • litr czystej wódki

Przygotowanie

  1. Sok z pigwy mieszamy z cukrem.
  2. Gdy cukier się rozpuści dolewamy alkohol, mieszamy i szczelnie zamykamy słoik.
  3. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na co najmniej dwa miesiące.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


83 − = 74