Majonez Curry

w Sosy i dodatki

Jeśli poprosicie Hindusa o curry, pewnie poda Wam talerz pełen mięsnego albo warzywnego gulaszu w gęstym sosie. Bo tak na prawdę curry wcale nie jest przyprawą. Słowo „Kari” oznacza gęsty, zawiesisty, aromatyczny i przeważnie pikantny sos. Dlatego dzisiaj dressing lekko swojski z nutą orientalną – majonez curry.

Majonez curry

Składniki

  • 1 szklanka majonezu
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta pieprzu kajańskiego
  • słodka papryka do posypania

Przygotowanie

  1. Połącz pierwsze cztery składniki.
  2. Sos przykryj i odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Przed podaniem posyp papryką .
  4. Podawaj jako dip do słonych ciastek i warzyw lub do kurczaka z rożna.

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 24 = 27