Majonez

Wyobrażacie sobie życie bez majonezu? Ja też nie potrafię. Jest to taki dodatek, który z jednej strony wiąże potrawę, a z drugiej nadaje jej smaku. Dodajemy go do kanapek i sałatek. Stosujemy go jako bazę do przeróżnych sosów. Urozmaicamy go często na swój autorski sposób, mieszając z przyprawami, keczupem, śmietaną, octem winnym, i tak dalej, i tak dalej. Z drugiej strony obawiamy się o swoje zdrowie, bo majonez to jajka, jajka to cholesterol, a cholesterol to choroba. No to powiem Wam, że jajka są zdrowe i nie koniecznie muszą nam szkodzić. Jeżeli nie mamy problemów z cholesterolem to jajka powinniśmy jeść ponieważ bogate są w dobrze przyswajalne białko, które z kolei jest nam potrzebne do procesów biosyntezy białek w organizmie. Jeżeli chcecie wiedzieć co jeszcze znajduje się w majonezie, to może spróbujcie zrobić go samodzielnie. Własny majonez ma niespotykany smak i na pewno mniej substancji konserwujących. Poniżej mój przepis – polecam.

Majonez

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżki musztardy
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • sól

Przygotowanie

  1. Do naczynia przełożyć: całe jajko, olej, sok z cytryny, musztardę i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

     

  2. Miksować na najwyższych obrotach nie odrywając szpatułek od misy przez 3 minuty.

     

  3. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna się formować tzn. iść ku górze delikatnie podnosić szpatułki do połowy naczynia i delikatnie opuszczać na dno, czynność powtarzać, aż naczynie napełni się majonezem.
  4. Dolać powoli zimne mleko i ponownie ubijać mikserem unosząc i opuszczając szpatułki. Majonez będzie gotowy do podania, gdy zniknie mleko.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 1 = 6