Makowiec na półkruchym spodzie

W radio „Last Christmas, I gave you my heart” – to znak, że święta za pasem. Dlatego warto wcześniej przygotować sobie listę potraw i ciast jakimi chcemy uraczyć naszych bliskich. U mnie murowanym liderem wśród ciast jest makowiec. To ciasto nigdy nie smakuje lepiej niż właśnie w święta, kiedy po wigilijnej kolacji podaję je razem z orzechowym cappucino. Szczególnie pieczenie makowca polecam pannom, ponieważ kiedyś wierzono, że mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia zapewniał szczęście, a tarty mak na Wigilię oznaczał szybkie zamążpójście. A nóż się sprawdzi;)

Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

Składniki na ciasto

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 13 dag margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka

Składniki do masy

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • bakalie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem, jajami i margaryną.
  2. Szybko wyrobić ciasto tak i schłodzić je w lodówce (co najmniej 30 min).
  3. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie.
  4. Piec 20-25 min w gorącym piekarniku.
  5. Przygotować masę makową: Mak sparzyć i zmienić przez maszynkę do mielenia mięsa z gęstym sitkiem. Z wody i cukru przygotować syrop. Połączyć go z makiem i gotować około 10 min ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać margarynę i bakalie. Masę krótko gotować i wyłożyć na upieczone ciasto.
  6. Na koniec udekorować według upodobania cukrem pudrem lub lukrem.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 18 = 22