Marchewki w miodowej glazurze, z rodzynkami

Mamy sezon warzywny. Wykorzystajmy go jak najmocniej. Dzisiaj na afisz wyciągamy marchewkę.

marchewka-w-miodowej-glazurze

Składniki

  • 2 łyżki rodzynek
  • 600g młodych oskrobanych marchewek
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Zalej rodzynki wodą i odstaw na noc, żeby nasiąknęły.
  2. Do dużego garnka wrzuć marchewki, wlej ok. 2,5 cm wody i zagotuj.
  3. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj marchewki na wolnym ogniu, aż zmiękną (8-10 miniut).
  4. Odcedź marchewki i przełóż do miski z lodem.
  5. Masło, nasiona kopru włoskiego, wrzuć do osuszonego garnka, w którym dusiły się marchewki, podgrzej, by masło się stopiło.
  6. Następnie smaż marchewki na maśle z koprem, aż się lekko przyrumienią. Zdejmij garnek z ognia, dodaj rodzynki, miód i sól.
  7. Wszystko wymieszaj przez 5 minut, aż marchewki będą dokładnie pokryte glazurą.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 3 = 7