Marynata do steków

Z mięsem wołowym trzeba odpowiedniego obycia, inaczej potrafi płatać figle. Nawet barwny, soczysty stek może po przyrządzeniu pozostać twardy i gumowaty. Po części przygotowanie delikatnego steku zależne jest od pozostawienia go w odpowiednio skomponowanej marynacie i tutaj przedstawiam sposób na osiągnięcie słodkiego smaku, dobrze komponującego się warzywną sałatką doprawioną winegret. Dodatkowo powiem Wam o pewnej sztuczce. Gdy smażycie lub grilujecie steki róbcie to na dwa razy. Stek potrzebuje odpoczynku, żeby nie zamknąć się w twardej skorupie ochronnej. Mięso będzie  wypieczone, ale nie wyschnie na wór, tym samym utrzyma soczystość przekazującą smak wyciągnięty marynatą.
Marynata do steków

Marynata do steków

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Składniki należy wymieszać.
  2. Włożyć steki do marynaty na minimum 3 godziny.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 61 = 66