Migdałowe tartaletki

Migdały to orzechy, które posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie – prozdrowotnych właściwości. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić także na odchudzanie, gdyż zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy. Sprawdź, jakie jeszcze działanie mają migdały.

Tartaletki migdałowe z gruszką

Składniki

  • 300g mąki
  • 180g cukru
  • żółtko, 2 jajka
  • 275g masła
  • 150g mielonych migdałów
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • 200g słodkiej śmietany
  • 4 gruszki
  • 1 cytryna
  • marmolada morelowa

Przygotowanie

  1. Z mąki, 60g cukru pudru, szczypty soli, żółtka i 150g masła zagnieć kruche ciasto. Odłóż na 30 minut do lodówki.
  2. Migdały podpraż na suchej patelni, ostudź i wymieszaj z resztą cukru pudru i budyniem. Dodaj pozostałe masło, jajka i śmietankę, utrzyj na krem.
  3. Gruszki obierz, przekrój na pół, pozbaw gniazd. Skrop sokiem z cytryny. Foremki wyklep schłodzonym ciastem.
  4. Nałóż migdałowy krem i połówki gruszek. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
  5. Ciepłe posmaruj marmoladą, wystudź.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


30 − 24 =