Muffinki czekoladowe à la Brownie cake

Dzisiaj Święto Wszystkich Zakochanych, jeżeli jeszcze nie zrobiliście rezerwacji na kolację w restauracji zmartwię Was, ale może okazać się, że jest już za późno. Mam dla Was mały zestaw ratunkowy, który osłodzi każde serce, a jak wiadomo najłatwiej do niego trafić właśnie przez żołądek.
Droga jest prosta, a efekt smaku gwarantowany!

Muffinki czekoladowe à la Brownie cake

Muffinki czekoladowe à la Brownie cake

Składniki na ciasto

  • 6 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • mała śmietana 18%
  • szczypta soli

Składniki na masę czekoladową

  • 2,5 gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w  małej ilości wody)

Directions

  1. Składniki masy czekoladowej rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą wodą (nie gotować) pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ubić pianę w białek ze szczyptą Oli na sztywno i wstać do lodówki, aby nie opadła.
  3. Zmiksować żółtka, cukier i cukier wanilinowy, dodać mąkę, proszek do pieczenia i w dalszym ciągu miksować.
  4. Dodać masę czekoladową, śmietanę, pianę z białek i dokładnie wszystko wymieszać.
  5. Powstałą masę wyłożyć do papilotek.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° przez ok. 45 minut.

UWAGA: Ciasto nie będzie odstawało od patyczka ponieważ pozostanie wilgotne jak Brownie cake.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


42 − = 36