Murzynek

Ciasto delikatne, pulchne i słodkie. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Murzynek jest ciastem niezwykle prostym w przygotowaniu. Można powiedzieć, że wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i zmiksować – resztę zrobi piekarnik. Poniżej przepis na klasycznego murzynka, który jest idealny na każdą porę roku. Palce lizać:)

Murzynek

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 6 łyżek kakao

Przygotowanie

  1. ½ szklanki wody, kakao, cukier, masło zagotować, odlać z tego 1 szklankę.
  2. Pozostałą część wystudzić, dodać ½ szklanki wody, mąkę, żółtka, proszek, ubitą pianę. 
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° ok. 40 min (do suchego patyczka).
  4. Po upieczeniu oblać pozostawioną masą.
  5. Dla ozdoby można posypać wiórkami kokosowymi.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 58 = 68