Mus z ciecierzycy

Wygląda jak pasztet, smakuje jak pasztet, ale to nie jest pasztet. Mus z ciecierzycy jest to taka pasta kanapkowa, która smakuje każdemu, zresztą tak jak pasztet. Dlatego warto mieć ją w pogotowiu na półce w lodówce.

Mus z ciecierzycy

Mus z ciecierzycy

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 200 g pasty sezamowej (tahin)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • 8 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Ciecierzyce moczyć 8 godzin w wodzie pod przykryciem, a następnie w tej samej wodzie gotować 30-40 do uzyskania miękkości.
  2. Odstawić i odcedzić do wystygnięcia.
  3. Zmiksować ugotowaną ciecierzycę z czosnkiem, pastą sezamową, sokiem z cytryny, kuminem, sola, papryką i oliwą.
  4. Do masy stopniowo dodawać wodę, do otrzymania konsystencji musu.
  5. Gotowy mus przełożyć do miski, można przybrać pokrojonymi oliwkami i posiekana natką pietruszki.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 52 = 53