Mus z kiwi

Deser słodko-kwaśny z nutą wytrawnego wina. Spełni oczekiwania wyrafinowanych smakoszy i zadowoli najbardziej zblazowane kubki smakowe. Serwować koniecznie na zimno.

kiwi

Składniki

  • 8 kiwi
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 surowe białko

Przygotowanie

  1. Owoce obieramy, kroimy i miksujemy na puree. 
  2. Rozpuszczamy cukier w wodzie i gotujemy na syrop 3-5 min. 
  3. Łączymy syrop z winem i dodajemy białko. 
  4. Mus szybko ubijamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika. 
  5. Gdy mus zacznie się ścinać, jeszcze raz ubijamy. 
  6. Odkładamy do zamrażalnika i pilnujemy aby się nie zamroził. 
  7. Podajemy w szklanych pucharkach, dekorujemy owocami.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


11 − 6 =