Na frasunek dobry trunek…

Wino nie tylko rozwesela serce, podnosi również smak i aromat potraw, uszlachetnia je, wzmaga apetyt i pomaga w trawieniu. Oczywiście wtedy, gdy nie jest nadużywane i gdy zostało odpowiednio zestawione z potrawami. To samo dotyczy innych alkoholi.

Trunki

Trunki

Warto zatem wiedzieć do czego się podaje:

  • wina czerwone wytrawne na ogół o temperaturze pokojowej – do mięs ciemnych, drobiu ciemnego, pasztetu, dziczyzny, potraw mącznych i serów;
  • wina białe wytrawne, mocno schłodzone – do mięs białych, drobiu białego, zimnych mięs, wędlin i ryb;
  • wina słodkie i półsłodkie – do ciast, deserów i owoców;
  • wermuty i koktajle – przed przyjęciem

Do każdego rodzaju wina są odpowiednie kieliszki. Ich zgromadzenie nie wymaga jednak sporych nakładów finansowych. Ponieważ wszystkie wina wytrawne można podawać w wysokich wysmukłych szklaneczkach zwanych szampańskimi – zwalnia nas to od kompletowania kieliszków do poszczególnych rodzajów win. Szklaneczki takie posłużą również do wermutów z lodem i koktajli. Wina słodkie podajemy w mniejszych, ok. 50 ml kieliszkach z białego lub kolorowego szkła.

Wódki wytrawne podaje się do zimnych i gorących przekąsek. Likiery i koniaki – do kawy i deseru. Najbardziej uniwersalny jest szampan, który można podawać do wszystkich dań: do słonych – wytrawny, do słodkich – słodki.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


69 − = 63