Naleśniki klasyczne

Przepis skierowany raczej do młodych panów przechodzących na własny garnuszek. Więc jeżeli młody przyjacielu trafiłeś tu z własnej woli, pchany instynktem samozachowawczym, to jest to przepis od którego powinieneś rozpocząć swoją kulinarną przygodę. Załączam instrukcję obsługi patelni oraz urządzenia wielofunkcyjnego zlew. Trzymam kciuki:)

Naleśniki klasyczne

Naleśniki klasyczne

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • do smarowania dżem, powidła, biały ser lub inne farsze
  • tłuszcz do smażenia (ja smażę na odrobinie masła roślinnego)

Przygotowanie

  1. Wszystko razem zmiksować robotem lub roztrzepać trzepaczką do ubijania piany.
  2. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


70 − = 62