Nalewka wiśniowa

Zrobienie DOBREJ nalewki to wyższy stopień wtajemniczenia. Kluczem do sukcesu jest nie tylko sprawdzona receptura, ale również lata praktyki i wyczucia smaku. Kiedyś jednak trzeba zacząć, prawda? Na początek polecam popularną „wiśnióweczkę”.

Nalewka wiśniowa

Składniki

  • 500g dojrzały wiśni
  • szklanka płynnego miodu
  • 250g śliwek kalifornijskich
  • 15 goździków
  • litr spirytusu
  • 2 szklanki przegotowanej wody

Przygotowanie

  1. Wiśnie myjemy, osuszamy, połowę drylujemy i wsypujemy do słoika lub gąsiorka.
  2. Zalewamy miodem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
  3. Mniej więcej po 24 godzinach wsypujemy goździki oraz wymyte, osuszone i pokrojone w paski śliwki.
  4. Zalewamy wszystko litrem spirytusu wymieszanego z 3 szklankami przegotowanej wody.
  5. Dokładnie zamykamy słoik lub gąsiorek i trzymamy w cieple przez 10-12 dni, codziennie nim potrząsając.
  6. Następnie zlewamy alkohol, dodajemy z odciśniętych przez gazę lub płótno owoców. Całość jeszcze przefiltrowujemy przez gazę, rozlewamy do butelek i szczelnie zakorkowujemy. Podajemy po około 6-8 miesiącach.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


10 + = 19