Ogórki w zalewie curry

Za oknem śnieg, pachnące wakacyjne pomidory i świeże ogórki już dawno pozostały w sferze marzeń, a ja otwieram kolejny słoik przetworów, które pozwalają mi przypomnieć sobie smak lata… ależ ono smakuje! Ten przepis jest moim faworytem wśród weków i mam nadzieję, że od tej pory będzie również Waszym.

Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry

Składniki

  • 2 kg ogórków zielonych
  • 5 cebul
  • liście selera
  • gorczyca

Składniki zalewy

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżeczki curry

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy wymieszać razem w dużym garnku i zagotować.
  2. Ogórki pokroić w słupki lub grube talarki ,układać w słoiku warstwowo w kolejności gorczyca, ogórek, liść selera, cebula.
  3. Zalać zagotowaną zalewą, zakręcić słoiki i wstawić do piekarnika nastawionego na 150º na ok. 15 min.
  4. Po zagotowaniu wystawić na ściereczkę wieczkiem do dołu do ostygnięcia.

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


50 − = 45