Oponki

Jutro  ostatni czwartek karnawału – tłusty czwartek! Na klatce już niesie się zapach faworków. Sąsiadka znowu przypaliła olej, trzeba wietrzyć mieszkanie i wprowadzić trochę profesjonalizmu w te domowe wypieki. Wzięłam się szybko do roboty i przygotowałam przepyszne oponki. W zeszłym roku podałam przepis na pączki, jeżeli ktoś ma ochotę być bardziej tradycyjny to wklejam link do przepisu – puszyste pączki. Jak to leciała ta Bałkanica?  Będzie,  będzie zabawa, będzie się działo i znowu nocy będzie mało:)

Oponki

Oponki

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kg sera półtłustego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 0,75 l oleju do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu który wlewamy do  zimnego oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki  mieszamy  i wyrabiamy na gładką masę.
  2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm.
  3. Szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, małym kieliszkiem wycinamy środki.
  4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach do złotego koloru.
  5. Wykładamy na ręcznik papierowy  pozbywając się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.
  6. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


58 + = 61