Owcza wełna

Mówią, że piwo może być bazą wielu napojów, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, które przyniosą orzeźwienie, a kiedy trzeba, rozgrzeją. Tym razem ciekawy trunek i połączenie, raczej dla koneserów.

Owcza wełna

Składniki

  • 4 jabłka pokrojone na ćwiartki
  • 1,2 l piwa
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 20 g brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Ćwiartki jabłek przekrawamy na pół i pieczemy na blasze przez 20 minut.
  3. Przyprawy, piwo oraz cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia.
  4. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, napój jest gotów.
  5. Podajemy go w szerokich szklankach, z cząstkami jabłek.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 1 = 5