Panna Cotta polana białą czekoladą

Kolejny z cyklu „białych” dań. Tym razem stawiam na mój ulubiony deser panna cottę w dodatku z pyszną białą czekoladą. Zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Niebiański, lekki i puszysty deser.

Panna Cotta

Składniki

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 9 dag cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 10 ziaren kawy
  • 8-10 g żelatyny
  • stopiona biała czekolada do polania

Przygotowanie

  1. W rondlu o grubym dnie podgrzewamy śmietanę (najlepiej do 80 stopni)
  2. Dodajemy skórkę z pomarańczy i cytryny, cukier, ziarna kawy.
  3. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy. Dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy, a następnie dokładnie przecedzamy przez sitko.
  4. Taką masę przelewamy do miseczek (można też przelać do formy od muffinów) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Zastudzone panna cotty  wykładamy na talerzyki i oblewamy sosem z białej czekolady.
  6. Dla Łasuchów: można posypać wanilią oraz dodać konfitury.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


9 + 1 =