Pesto

Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Pesto jest daniem zdrowym, pożywnym, tanim i szybkim. Na cztery osoby wydamy nie więcej niż 15 zł. W kuchni spędzimy nie więcej niż 15 min. Przepis ten jest prawdziwym włoskim rarytasem, który należy wprowadzić do naszej kuchni. Dodam co oczywiste, że bazylia ma być świeża, a makaron włoski. Bon appetit!

Makaron z pesto

Makaron z pesto

Składniki

  • doniczka bazylii
  • większy ząbek czosnku
  • 35g orzechów pinii
  • 50 dag startego twardego sera (ja używam Grana Padano)
  • 75 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • na 4 os. paczka makaronu tagliatelle (ja używam ze szpinakiem)

Przygotowanie

  1. Liście bazylii umyć i osuszyć.
  2. Zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę czosnek.
  3. Orzechy utrzeć na drobno w moździerzu.
  4. Bazylię, czosnek, orzechy zmiksować blenderem. Powoli dolewać oliwę.
  5. Posolić i dopieprzyć według uznania.
  6. Ugotować makaron.
  7. Wyłożyć makaron na talerze, polać pesto (ok. 2 łyżek stołowych na porcję), posypać serem.
  8. Chociaż w oryginalnym przepisie nie ma kaparów, to u mnie na talerzu znajdzie się kilka.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


19 − = 12