Pieczony indyk z ananasem

Jedyny problem z indykiem jest taki, że mięso często jest suche i wiórowate. Aby tego uniknąć należy piec indyka w temperaturze nie przekraczającej 150 stopni C. Zajmie to więcej czasu ale w efekcie uzyskamy soczyste i delikatne mięso, którego goście nie będą musieli popijać dużą ilością płynów:)

Pieczony indyk z ananasem

Pieczony indyk z ananasem

Składniki

  • 1-1,5 kg piersi z indyka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasa
  • żurawina do mięsa
  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oliwa

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka  natrzeć solą i pieprzem  polać  oliwa włożyć do brytfanki i odstawić  na kilka godzin do lodówki .
  2. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni,  wstawić pierś z indyka i piec ok. 1 godz. podlewając delikatnie wodą a później sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.
  3. Pod koniec pieczenia wyjmujemy indyka z piekarnika kroimy w plastry, przekładamy ananasem z puszki i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut.
  4. W międzyczasie gdy indyk się piecze, obieramy ziemniaki, obgotowujemy w osolonej wodzie następnie odcedzamy odparowujemy, przestudzone kroimy na ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypujemy pieprzem, papryką skrapiamy oliwą i  wstawiamy do piekarnika  pod koniec pieczenia indyka, pieczemy  aż będą miękkie i przyrumienione.
  5. Brzoskwinie wyjąć z puszki ułożyć na półmisku, miejsce po pestce wypełniamy borówką.
  6. Podajemy z upieczonym indykiem i ziemniakami.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


74 + = 82