Pieczony kurczak z nadzieniem z ryżu cytrynowo – pistacjowego

Nietuzinkowe danie dla amatorów kurczaka. Chrupiący, soczysty, nadziewany kurczak zrobi furorę na proszonym obiedzie. Nóżki rozejdą się po talerzach, a skrzydełka polecą bezpośrednio do ust gości. Piersi można jeść palcami, nie uchybi to gospodarzowi, ani zasadą towarzyskiego bon ton.

Pieczony kurczak z nadzieniem z ryżu cytrynowo – pistacjowego

Pieczony kurczak z nadzieniem z ryżu cytrynowo – pistacjowego

Składniki

  • 1 ½ kg kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

Składniki nadzienia

  • ¼ szklanki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • ½ szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka orzechów pistacjowych
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Przygotowanie

  1. Rozgrzać oliwę a rondlu i wrzucić cebulę, podsmażyć mieszając, aż warzywo zmięknie.
  2. Dosypać ryż i zamieszać, tak, aby pokrył się oliwą.
  3. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia, gotować zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Zdjąć z ognia, dosypać orzechy, tymianek i skórkę cytrynową.
  4. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°.
  6. Umieścić farsz wewnątrz kurczaka, związać jego nóżki i położyć piersią do góry w dużym naczyniu do pieczenia.
  7. Piec przez ok 40 minut.
  8. Pokroić ziemniaki na centymetrowe plasterki, rozłożyć je w piekarniku dookoła kurczaka i skropić obficie wszystko oliwą oraz posypać tymiankiem i pieprzem.
  9. Zapiekać przez kolejną godzinę, wyjąć kurczaka z naczynia i trzymać go w cieple.
  10. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 240° i piec ziemniaki jeszcze ok. 15 minut do chwili, aż staną się brązowe i chrupiące.

SMACZNEGO!

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 2 = 7