Przechowywanie pokarmów – tipy

Kilka wskazówek dotyczących przechowywania pokarmów. Stosując się do podstawowych reguł utrzymamy dłuższą świeżość kupionych produktów. Pamiętajmy, że nieświeże, zepsute produkty spożywcze mogą powodować u nas wiele problemów związanych z przewodem pokarmowym, a co za tym idzie wpłynąć negatywnie na całokształt naszego zdrowia.

przechowywanie pokarmów

Produkty

  • Warzywa należy przechowywać w lodówce, aby spowolnić ich proces psucia. Odstępstwo od tej reguły stanową ziemniaki, cebula, czosnek i kabaczek, te należy przechowywać w ciemnych i chłodnych miejscach bez przykrycia do około tygodnia.
  • Grzyby najlepiej jest trzymać w papierowych torebkach w lodówce.
  • Owoce możemy przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeżeli chcemy przyspieszyć ich proces dojrzewania możemy je umieścić w papierowej torbie. W lodówce przechowujemy tylko niektóre owoce tj. winogrona, ananasy, figi, jagody, melony.
  • Suszone warzywa strączkowe i zboża trzymajmy w przewiewnych pojemnikach w szafkach kuchennych. Gotowaną fasolkę można również mrozić.
  • Oleje roślinne nierafinowane umieszczamy w lodówce, wyjątek stanowi oliwa z oliwek, która przechowywana poniżej temperatury pokojowej ulega zestaleniu. Oleje roślinne nie mogą być wystawiane na światło słoneczne gdyż ulegają jełczeniu. Ta sama reguła dotyczy masła roślinnego, orzechów i nasion.
  • Świeże ziła możemy umieścić częścią korzeniową w wodzie i osłonięte folą trzymać w lodówce. Zioła suszone trzymamy w szklanych pojemnikach szczelnie zamkniętych, umieszczonych w ciemnym miejscu.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


2 + 6 =