Przyjęcia zasiadane

Tradycyjna i wciąż powszechną formą spotkań rodzinnych i towarzyskich są przyjęcia zasiadane – obiady i kolacje, a w okresie świątecznym również śniadania. Jadłospis takiego przyjęcia składa się z różnych rodzajów potraw, które podajemy z uwzględnieniem przyjętej kolejności: zimne przekąski, zupy, przekąski gorące, dania drugie „główne”, deser oraz ciasta, owoce, słodycze i napoje. W praktyce różne okazjonalne przyjęcia sprowadzają się na ogół do wcześniejszej kolacji, na której podajemy zimne przekąski, dania gorące, będące najczęściej daniem głównym wieczoru i popisem sztuki kulinarnej pani domu oraz ciasta, owoce, napoje.

Nakrycie stołu

Nakrycie stołu

Przy tak zaplanowanym menu nakrycia dla gości ustawiamy przed ich przybyciem. Do zimnych przekąsek podajemy mały płaski talerz, układając po prawej stronie nóż, po lewej – widelec. Jeżeli w skład przekąski wchodzą dania rybne, dodajemy drugi talerz i odpowiedni do ryb sztućce (dwa widelce lub nóż i widelec). Nad talerzem kładziemy łyżeczkę, widelec do ciasta i nóż do owoców, a obok nich – po prawej stronie – ustawiamy kieliszki do alkoholi, szklankę do napojów. Sztućce do dania gorącego i odpowiednie naczynia – duże, płaskie talerze, talerze do zupy lub bulionów ki, kamionkowe kokilki itp. – dostawiamy w trakcie przyjęcia. Podobnie – talerzyki do ciast i owoców oraz szklanki lub filiżanki do kawy i herbaty. Z lewej strony kładziemy złożoną serwetkę z materiału lub papierową . Jest to ogólny schemat przyjęty przy przyjęciach zasiadanych. Dysponując bardzo dużym stołem możemy oczywiście od razu postawić wszystkie naczynia, które będą nam potrzebne, przy mniejszym – donosimy kolejno.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


+ 76 = 81