Puttanesca z kalafiora

Puttanesca – chciałam z tego miejsca zabłysnąć znajomością różnych odmian spaghetti. Dzisiaj przepis na jedną z nich. Itaaaliaaa.

2016-10-14_113258

Składniki

  • 1 główka kalafiora, pokrojonego w słupki
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki kaparów
  • szczypta płatków chili
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżki posikanej natki pietruszki
  • parmezan, starty
  • makaron np. orzo lub soczewica (do podania)

Przygotowanie

  1. Gotuj kalafior we wrzącej wodzie przez 5 minut, następnie odcedź dokładnie.
  2. Rozgrzej trochę oliwę na patelni, wrzuć kalafior, mieszaj i smaż do zbrązowienia.
  3. Dodaj czosnek oliwki, kapary i płatki chili, szybko mieszaj.
  4. Dorzuć pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, dodaj pietruszkę, przypraw.
  5. Posyp parmezanem, podawaj z makaronem orzo lub soczewicą.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


43 + = 44