Rogaliki z jabłkiem i cynamonem

Jak to mówi staropolskie powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom”, jedni są zapowiedziani, inni wpadają do nas z zaskoczenia, tych pierwszych każda gospodyni bardziej lubi ponieważ mamy czas na przygotowanie i przyjęcie przy zastawionym stole, ale co zrobić kiedy znajomi odwiedzają nas bez wcześniejszego uprzedzenia? Z doświadczenia nauczyłam się, że zawsze dobrze mieć w lodówce paczkę ciasta francuskiego, a poniżej jedna z jego wielu odsłon… Jak to mówi staropolskie powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom”, jedni są zapowiedziani, inni wpadają do nas z zaskoczenia, tych pierwszych każda gospodyni bardziej lubi ponieważ mamy czas na przygotowanie i przyjęcie przy zastawionym stole, ale co zrobić kiedy znajomi odwiedzają nas bez wcześniejszego uprzedzenia? Z doświadczenia nauczyłam się, że zawsze dobrze mieć w lodówce paczkę ciasta francuskiego, a poniżej jedna z jego wielu odsłon…

Rogaliki z jabłkiem i cynamonem

Rogaliki z jabłkiem i cynamonem

Składniki

  • 1 paczka gotowego ciasta francuskiego
  • 2 małe jabłka
  • cynamon
  • cukier
  • białko
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Jabłka kroimy w drobną kostkę i dodajemy cynamon, gdyby były kwaskowate dodajemy odrobinę cukru.
  2. Z ciasta francuskiego wykrawamy długie trójkąty, nakładamy nadzienie i zawijamy.
  3. Całość układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150˚ przez 15 min.
  5. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, przekładamy na talerz i zanosimy na stół bo goście nie mogą tak długo czekać:)

SMACZNEGO!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


9 + 1 =