Ryż na słodko z amaretto

Tę potrawę można przygotować również na mleku kokosowym, dzięki temu ryż nabierze egzotycznego smaku i aromatu.

Ryż na słodko

Składniki

  • 4 łyżki słupków migdałowych (lub płatków, lub posiekanych blanszowanych migdałów)
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 125 g (torebka) ryżu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 4 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy.
  2. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i ryżem.
  3. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż danie będzie kremowe, a ryż miękki – ok. 45 minut.
  4. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i likier, zdejmujemy z ognia i rozkładamy do 4 małych kokilek lub płytkich foremek do zapiekania.
  5. Danie posypujemy migdałami i brązowym cukrem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy, aż ryż się zrumieni i będzie złocisty.
  6. Podajemy na ciepło.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


58 − = 53